SIMONS KOGESKOLE
  • Hjem
  • Viden
  • Motivation
  • CV
  • Kontakt
  • Foredrag
  • SANS - bog

kombucha - diy

10/8/2020

 
Det lyder eksotisk og kompliceret at brygge, men det er ret nemt og levende.
Opskriften er:
90g sukker, 1 liter vand og the eller urter efter din smag og dit humør.
Så skal der tilsættes en SCOBY eller noget kombucha fra et tidligere bryg.
Den kan varieres efter din smag med mere, eller mindre, sukker. Det kan være sukker, men også honning eller agavesirup, alt efter din smag.
Sukker smeltes i noget at vandet og køler ned med resten, så tilsættes SCOBY eller frisk kombucha og det gærer i 5-10 dage. Hvis den gærer under låg, med gummipakning, så bliver kulsyre fastholdt i væsken og den danner bobler som ved sodavand og champagne. Bryggetiden afhænger af hvor meget SCOBY/kombucha der tilsættes til en sukkerlage. Der skal tilsættes en vis mængde for at pH falder med det samme og der ikke dannes stivelse i væsken. Ellers bliver drikken tyktflydende og klistret i konsistensen. Dette undgåes ved at tilsætte en stor mængde frisk kombucha (30%), eller sørge for at det tilsatte er ret surt.
Denne "isthe" vil være i live og derfor udvikle sin smag. Den bliver mindre sød og mere sur med tiden. Denne udvikling kan forsinkes, næsten bremses, ved at køle ned. Så når din kombucha smager godt, og har den rette sur/sød/læskende balance, så set den i køleskabet med låg på.
Hvis du altid gemmer lidt kombucha eller en SCOBY, kan du starte en ny bryg herfra. Den kan holde sig lang tid i et syltetøjsglas. Jeg har prøvet i 6 måneder, men den kan sikkert længere. For det er imponerende hvor længe mikroorganismer kan leve. I kombucha er det bakterier og gær, formodentligt eddikesyrebakterier. Men de optager pladsen, så der ikke kan komme andre bakterier til og fordærve maden. For nogle år siden fandt man noget fermenteret "brødfrugt" i en hule i Indonesien. En kulstof14 prøve, daterede det til at være 250 år gammel og en analyse af bakterierne. Påviste at det var fyldt med mælkesyrebakterier og derfor anslog man det som helt spiseligt.
Historien går på at den japanske kejser var sig omkring år 400. Så introducerede den koreanske Dr. Kombu den fermenterede søde te det til den syge kejser, der efterfølgende blev helbredt. Navnet på drikken blev eftersigende derefter til kombucha (cha betyder te på japansk).
Jeg tænker om det har været fordi at vandet var gæret (derfor ikke forurenet) at kejseren fik det bedre. Ligesom man gjorde i Danmark indtil for 100 år siden, hvor alle, også børnene, drak hvidtøl i stedet for vand direkte fra brønden, som ofte var blandet med spildevand.
Jeg ved ikke om kombucha har helbredende kræfter, om der er meget sukker tilbage eller om der er en rest alkohol deri. Men alkohol tror jeg ikke, fordi det er jeg selv ret følsom over for.
Jeg drikker meget af det, fordi det smager godt

Kommentarer er lukket.
Proudly powered by Weebly