SIMONS KOGESKOLE
  • Hjem
  • Viden
  • Motivation
  • CV
  • Kontakt
  • Foredrag
  • SANS - bog

ØKOLOGI SMAGER IKKE GODT

4/20/2021

 
Det kan give en god smag i munden at købe økologisk, men ikke på grund af stimuli til smagssansen (eller de andre sanser)
Det økologiske landbrug har et værdigrundlag med fire principper som landmanden forpligter sig til at arbejde efter. De økologiske principper er: forsigtighed, retfærdighed, økologi og sundhed.

Forsigtighedsprincippet siger: ”Økologisk jordbrug bør drives på en forsigtig og ansvarlig måde for at beskytte nuværende og fremtidige generationers sundhed og trivsel og tage vare på miljøet. Økologisk jordbrug er et levende og dynamisk system. Videnskabelig viden alene er ikke nok. Praktisk erfaring, opsamlet visdom og traditionel og indfødt viden frembyder gedigne løsninger, afprøvet gennem tiden.”

Retfærdighedsprincippet siger: ”Økologisk jordbrug bør bygge på forhold der sikrer retfærdighed med hensyn til det fælles miljø og livsmuligheder. Retfærdighed er kendetegnet ved ret og rimelighed, respekt, fairness og ansvar for den fælles verden, både mellem folk og i deres forhold til andre levende væsener - for alle parter: landmænd, arbejdere, forbrugere og de der forarbejder, distribuerer og handler. Økologisk jordbrug bør give alle involverede en god livskvalitet og bidrage til fødevaresuverænitet og bekæmpelse af fattigdom. Dyr skal tilbydes forhold og livsmuligheder der er i overensstemmelse med deres fysiologi, naturlige adfærd og trivsel.”

Økologiprincippet siger: ”Økologisk jordbrug bør bygge på levende økologiske systemer og kredsløb, samarbejde med dem, efterligne dem og hjælpe med at bevare dem. Kredsløb findes overalt. Tilførsler udefra bør reduceres ved genbrug, recirkulering og effektiv brug af materialer og energi for at bevare og forbedre miljøkvaliteten og spare på ressourcerne. Økologiske balance bør opnås gennem design af landbrugssystemer, etablering af levesteder og opretholdelse af genetisk og landbrugsmæssig mangfoldighed.”

Sundhedsprincippet siger: ”Økologisk jordbrug bør opretholde og forbedre jordens, planternes, dyrenes, menneskenes og planetens sundhed som en udelelig enhed. Den enkeltes sundhed og folkesundheden ikke kan adskilles fra økosystemernes sundhed – sund jord frembringer sunde fødevarer der fostrer dyrs og menneskers sundhed.” 

Disse principper handler ikke om smag, men om ansvar. Ansvar for alt det levende som bor på denne jord. Økologi kan smage godt, fordi dyrkningen fremmer smag, duft, struktur, farve og sansestimuli. F.eks. hvis korn er en gammel landsort som ikke er forædlet med blik for større udbytte, men større smag. Det kan smages. Hvis en kylling har levet 90 dage og gået i en skov, i stedet for hurtigt voksende på 30 dage i en stald med kunstigt lys. Det kan smages. Hvis det er mælk fra køer som har gået på græs (og andet ukrudt), i stedet for hele livet i en stald med ensartet foder. Det kan smages. Hvis grøntsagerne er høstet og spist når se er modne i stedet for at blive fragtet i mange dage inden de kommer i supermarkedet for ligge lidt flere dage, det kan smages.

Så økologi er en rigtig god ide hvis du, som forbruger, vil betale lidt ekstra og bidrage til ansvar for dyr, vand, planter, mennesker og jord, så det er ikke kun være for smagens skyld du skal vælge økologi.

Kommentarer er lukket.
Proudly powered by Weebly